OpinieBrief van de hoofdredactie

Interview met de familie van Michael P. toont de andere kant van een misdrijf

Cees van der Laan5 juni 2021

Bij een ernstig misdrijf, een verkrachting, een gruwelijke moord, een uiterst gewelddadige mishandeling, gaan onze gedachten bijna automatisch uit naar het slachtoffer of de nabestaanden. Het verdriet van de ouders en zus van de elfjarige Nicky Verstappen zal niemand onberoerd hebben gelaten.

En dat geldt bijvoorbeeld ook voor de familie van Anne Faber, die in 2017 door Michael P. in de bossen bij Soest meerdere keren werd verkracht en daarna op gruwelijke wijze is vermoord. Haar lichaam werd twee weken later bij Zeewolde teruggevonden. Onbewust beeld je je het verdriet en de woede van de nabestaanden in, of nog erger: de angst van iedere ouder dat dit je eigen kind overkomt.

Het verdriet van slachtoffers en nabestaanden komt geregeld tot ons, via radio, televisie of verhalen in de krant. In strafrechtzaken is tegenwoordig een rol weggelegd voor slachtoffers of hun nabestaanden, die kunnen vertellen hoe het misdrijf heeft ingegrepen in hun leven. Het zijn vaak aangrijpende verhalen.

Ze voelen zich schuldig, maar worden ook beschuldigd

Voor de gevolgen van een misdaad voor de familie van een dader of voor de dader zelf is minder media-aandacht. Of als er wel aandacht voor is, is dat in beschuldigende zin. Ouders hebben hun kind niet goed opgevoed, of waren zelf zo ontspoord dat het bijna vanzelfsprekend was dat hun kind het slechte pad opging. Ze kunnen erop aangekeken worden, gestigmatiseerd of zelfs bedreigd.

Trouw wil ook die kant van het misdrijf beschrijven. Dit hoeven overigens niet altijd daders te zijn. Begin dit jaar interviewden we vier mensen die zeiden pedofiel te zijn, maar zich onthouden van seksuele activiteiten met kinderen. De worsteling daarmee, maar ook de angst op ontdekking van hun pedofiele gevoelens in deze heetgebakerde tijden, werd indringend beschreven.

In de Verdieping van woensdag schreef oud Trouw-redacteur Joop Bouma een longread over de doodstraf in Amerika. In dit verhaal kwamen daders van soms gruwelijke moorden aan het woord. Honderden zitten decennia lang in eenzame opsluiting, waarna ze alsnog ter dood worden gebracht.

In Trouw van vandaag leest u een interview met de moeder en zus van Michael P, de moordenaar en verkrachter van Anne Faber, geschreven door freelancejournalist Catrien Spijkerman. In dit interview wordt indringend beschreven wat de gevolgen zijn voor de familie van een dader als het misdrijf publiek wordt. Ze voelen zich schuldig, maar worden ook beschuldigd.

Niet het daderschap van Michael P. verzachten

Met de afweging wel of niet publiceren zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Wij wilden rekening houden met het verdriet van de nabestaanden van Anne Faber, die in eerdere interviews de moeder beschuldigden in 2010 tbs voor haar zoon te hebben tegengehouden – de moeder zegt dat ze toen de juridische keuzes van haar zoon en diens advocaat volgde. Het verhaal mocht niet het daderschap van Michael P. ‘verzachten’ of op andere wijze ontlasten. Het verhaal moest gaan over de gevolgen van zo’n gruwelijke moord voor de familie van de dader.

We openen er ook de voorpagina mee. Familieleden worstelen met schuld- en schaamtegevoelens, loyaliteitsconflicten, psychische problemen en raken in financiële problemen, meldt het bericht.

Hoe pijnlijk dit ook kan zijn voor nabestaanden van een gruwelijk misdrijf, wij zien het ook als onze taak om de andere kant te beschrijven. Het interview met de moeder en zus van Michael P. brengt dat in beeld.

Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan schrijft wekelijks over de discussies op de redactie en de keuzes van de krant.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s