Overstappen naar een andere bank maakt echt verschil en is veel simpeler dan ik dacht!

Ik heb 53 jaar lang rekeningen, hypotheken en verzekeringen via de RABO- bank gehad.

 Inmiddels weet ik dat zij een van de grote investeerders zijn in fossiele brandstof en in de grote agrarische bedrijven die ons, de boeren en de politiek in een wurggreep houden.

 Ik wist niet dat je vrij eenvoudig kunt overstappen naar een bank die investeert vanuit een goed moreel kompas zoals TRIODOS en ASN. En die dus niet werkt zoals RABO, ABN en ING. Ik ben in korte tijd overgestapt naar ASN. Goede informatievoorziening en ondersteuning met een geweldige overstapservice. Het vraagt even wat aandacht maar zelfs voor een anti-administratieve figuur als ik was het snel en eenvoudig te doen. 

En daarmee kon ik, net als jij dat kunt, een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie die nodig is. Zonder geweld, volkomen legaal en heel eenvoudig.

 De grote bedrijven gaan niet uit zichzelf overschakelen en de overheid ook niet: die zit aan alle kanten aan hen vast en de tweede kamer geeft liever kleine kadootjes aan hun achterban dan dat ze structurele maatregelen nemen. En het merendeel van de boeren kan geen kant op vanwege de enorme leningen die hen in staat stellen de grootschaligheid bij te houden. Zij zijn afhankelijk van marktprijzen die bepaald worden door de voedselindustrie.

Veel mensen lijken, net als ik, bang voor hun portemonnee, wantrouwen de politiek en alle informatie die tot hen komt. We stemmen op een meneer of mevrouw die aardig en betrouwbaar lijkt. Een Caroline die zegt burger en boer te beschermen, een Dilan die claimt Nederland veiliger te maken, een Pieter die belooft dat hij de bestuurscultuur gaat veranderen, Frans die zegt de ongelijkheid aan te pakken.

Bij Caroline wordt het aantal boeren gehalveerd en ons milieu verder uitgewoond, bij het populisme van Dilan wordt Nederland alleen maar repressiever en onveiliger, bij Pieter worden er inspecties en commissies ingesteld maar blijft het gedrag hetzelfde en Frans komt met toeslagen en andere noodverbandjes die onuitvoerbaar zijn.  En zal daarmee ook meewerken aan het niet structureel oplossen van problemen.

Stoppen met fossiele brandstof kan en zou ruimte maken voor een andere industrie (Reyer Gerlach), we kunnen overschakelen op meer boeren en minder vee en stikstof (Thomas Oudman), we kunnen voor een weg kiezen naar meer daadwerkelijke zeggenschap en verantwoordelijkheid bij betrokkenen en buurten (Anke Siegers) en we kunnen kiezen  voor structurele oplossingen zoals een basisinkomen, gratis OV en bijvoorbeeld toestaan om woonruimte in leegstaande panden en in bestaande huizen en tuinen te maken.

Natuurlijk is het bovenstaande nogal kort door de bocht geformuleerd en kun je het oneens zijn met sommige of alle punten.

Maar jeetje, stel je voor dat wij allemaal weggaan bij RABO, ING en ABN. Zou dat niet geweldig zijn?

Leave a comment